Subsea-nykommer gikk fra 2 til 75 millioner på to år

Fra Sysla.no
– Det har gått mye bedre enn vi hadde trodd, sier Nils Fjærvik i CCB Subsea.

09/03/2019

Våren 2016 vår Ågotnes som en spøkelsesby. Mer enn 1000 arbeidsplasser hadde forsvunnetfra industriområdet.

Likevel valgte CCB og Norsea Group å kjøpe seg inn i konsulentselskapet Logiteam og flytte virksomheten til datterselskapet Logiteam Subsea fra Kokstad til Ågotnes.

Det nye selskapet fikk navnet CCB Subsea, og skulle ta opp konkurransen med utstyrsleverandørene på subsea vedlikehold.

Doblet omsetningen

– Vi skulle være et omstillingstiltak. Men det var fryktelig lite volum i 2016. Det var stort sett tre menn i en bil som flyttet fra Kokstad, sier Per Matthews som er operasjonssjef i CCB Subsea.

Sakte men sikkert tok aktiviteten seg opp i 2017, og i 2018 har veksten vært eventyrlig.

Fra 2 millioner i omsetning i 2016, endte 2018 med en omsetning på 75 millioner, forteller administrerende direktør Nils Fjærvik.

– Det har nesten vært litt vel mye. Vi ser helt klart at både oljeselskapene og riggselskapene har fått fremtidstroen tilbake, sier han.

Det er Equinor som står for om lag halvparten av oppdragene til selskapet.

Fjærvik sier selskapet har hatt fokus på å holde et lavt kostnadsnivå, og mener det har vært en fordel å være liten og voksende i konkurranse med størrelse selskaper.

– Vi har vært veldig nøktern når det gjelder kostnader, og har tenkt lønnsomhet hele veien, sier han.

Ansatte 40 i fjor

Med kraftig økning i aktivitet så selskapet seg nødt til å oppbemanne kraftig.

Bare i fjor ansatte de over 40 mekanikere, ingeniører og konsulenter. Noen var blant dem som hadde mistet jobben på basen for et par år siden.

– På et tidspunkt i den verste krisen kjentes det ut som om ingeniører ikke var noe verdt, men nå har det virkelig snudd. Det er utrolig kjekt å se hva CCB Subsea har fått til, sier CCB-sjef Kurt Runa Andreassen om datterselskapet.

Subsea-nykommeren har i dag 58 ansatte, men er fortsatt på jakt etter mer kompetanse.

– I starten gikk rekrutteringen lekende lett. Vi fikk strålende folk som begynte på dagen, men merker allerede nå at det er blitt vanskeligere, sier Terje Monssen i Logiteam, som har vært med å bygge opp selskapet.

Planen er å vokse videre i 2019, og satse mer på offshore-operasjoner.

– Vi skal kanskje ikke vokse så mye som i fjor, men vi blir nok 80 i løpet av året, sier Fjærvik.

Satser i nord

Han legger ikke skjul på at CCB-navnet har gjort det lettere for selskapet å få oppdrag.

– CCB har sammen med Norsea Group en tilstedeværelse med baser langs hele kysten som er helt unik. Det gjør at vi kan lene oss på lokalkunnskapen og infrastrukturen som allerede er bygget opp når vi skal konkurrere om nye oppdrag, sier Matthews.

I Sandnessjøen har selskapet blant annet inngått en samarbeidsavtale med Sandnessjøen videregående skole for å bygge opp subsea-kompetanse i nord.

– Nå må vi sende folk nordover for subsea-vedlikehold, men vi vil heller bygge opp kompetansen lokalt, sier Fjærvik.

Han ser store vekstmuligheter for selskapet i Nord-Norge.

– Fremover mener man at de største mulighetene ligger i Barentshavet. Da må vi bygge opp lokal tilstedeværelse, sier Fjærvik.

Vil ha en bit av ryddejobben

Selskapet ser også forretningsmuligheter i den enorme ryddejobben som gjenstår på norsk sokkel, og vil slå seg opp på fjerning, gjenbruk og gjenvinning av avansert subsea-utstyr.

– Dette er utstyr til milliarder som har stått urørt i flere tiår. Vi ønsker å tilby en komplett verdikjede fra fjerning til gjenvinning. Vi vil også bidra til at utstyret blir gjenbrukt til andre formål, sier Fjærvik.